Tervehdys!

Kirjoittelen blogissani kalareissuistani, kalastusvälineiden rakentelusta ja kaikenlaisista ajatuksistani kalastuksesta.

Blogin tarkoitus on kertoa kehityksestäni kalamiehenä, koska kalastus on jatkuvaa kokeilua ja uuden oppimista. Lisäksi haluan jakaa ohjeita ja vinkkejä kalastusvälineiden rakentelusta niille, joita aihe kiinnostaa.

torstai 26. tammikuuta 2012

Lippojen rakentelua

Talven kylminä ja pimeinä iltoina on mukava puuhastella kodin lämmössä ja rakennella omia kalastusvälineitä. Viime aikoina olen tutustunut lippojen rakenteluun.


Käyttämäni materiaalit yhden lipan tekemiseen::

  • 10-15 cm Mig hitsauslanka 0,8 mm runkolangaksi
  • Lipan lehti "Willow" ja siihen lenkki
  • Erilaisia helmiä 3-4 kpl
  • Runko-osa 1-2 kpl lipan painoksi
  • Uistinrengas, ei välttämätön
  • Kolmihaarakoukku VMC koko 6

Sitten vain taivuttelin pyöreäkärkisillä pihdeillä runkolangan toiseen päähän lenkin, jonka jälkeen lisäsin erilaiset osat runkolangalle. Alkupäähän lisäsin helmen tai jätin sen pois. Sitten lenkki, jossa oli kiinni lipan lehti. Sen perään yksi tai kaksi helmeä. Näiden jälkeen lisäsin painoksi kaksi lipan metallista runko-osaa. Lopuksi kiersin runkolangan loppupäähän toisen lenkin, johon pujotin uistinrenkaan ja koukun. Koukun voisi asentaa kiinteästi perälenkkiin ennen sen kiertämistä kiinni, mutta halusin tehdä koukun vaihdon helpoksi, jos tarvetta siihen tulisi.
Valmiita lippoja
Koska lipan lehtien saatavuus suomalaisista verkkokaupoista oli kovin hankalaa, päätin tehdä ne jatkossa itse. Muutenkin tuntui hieman tylsältä hankkia kaikki osat valmiina ja vaan kasata ne yhteen. Niinpä tein koeversion omanlaisesta lipasta.

Leikkasin pellistä lipan lehden, naputtelin sen hieman kourulle ja löin naulalla lehteen reiän. Rungon painoksi laitoin lyijypainon, jonka maalasin punertavaksi Revellin emalimaalilla. Lipan lehdenkin maalailin  samoilla maaleilla. Hieman mietitytti miten maali metallin pinnassa kestää kun keväällä lähtee sitä kalavesille uittamaan.

Sitten kasailin samalla periaatteella lipan kuin edellisetkin paitsi, että sujautin lipan lehden suoraan runkolankaan ilman lenkkiä.

Koeversio "Tonttu"
Keväällä jäiden lähdettyä nähdään miten lipat uivat.



Kalastusmuistoja vuodelta 2011

Viime vuosi oli kalastusharrastukseni kannalta hyvin suotuisa.

Heinäkuussa olin appiukon kanssa melomassa eräällä pienellä raaseporilaisella järvellä. Heittelimme lippaa ja jigiä sekä vedimme vaappua. Puolen päivän hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua, ahvenet ja hauet innostuivat syömään, tai ehkäpä vain löysimme hyvän kalapaikan ja sopivat ottivärit. Loppupäivästä vedin appiukon tekemää vaappua kanootin perässä kun siihen iski ennätysahven, painoa 950 grammaa, pituutta reilut 40 senttiä. Upea hetki! Kala päätyi savustuspönttöön, liha oli maukasta ja mehevää.

Ahven 950 g
Savustetut ahvenet










Elokuussa olimme viikonlopun appiukon ja hänen kaverinsa kanssa taas Raaseporissa, nyt hiemen isommalla järvellä. Meloimme ja kalastelimme. Ahventa ja haukea tuli leppoisaan tahtiin.Iltahämärissä ennen teltalle lähtöä iski hauki vetämääni vaappuun. Heti huomasin, että nyt rikkoutuu vanha parin kilon haukiennätys. Kymmenen minuutin väsyttelyn jälkeen saimme kalan kanoottiin. Painoa oli 5,8 kiloa, taas uusi ennätys! Kala annettiin rannalla majailevalle mökkiläiselle.

Hauki 5,8 kg
Lokakuussa olimme kaverini ja appiukon kanssa Inkoossa kuhaa jigailemassa. Olin ensimmäistä kertaa varsinaisesti kuhaa kalastamassa, enkä koskaan ollut sellaista edes vahingossa saanut. Tunnin, parin jigailun jälkeen sain elämäni ensimmäisen kuhan ja mitatkin täyttyivät. Päivän mittaan saatiin useita mittakuhia, sellaisia reilu neljäkymmentä senttisiä. Kotona veistelin kuhat fileeksi ja syksyn mittaan ne tuli paistetuksi paistinpannulla maukkaan rapsakoiksi herkkupaloiksi. Perkeistä syntyi mainio kalaliemi.

Elämäni ensimmäinen kuha