Tervehdys!

Kirjoittelen blogissani kalareissuistani, kalastusvälineiden rakentelusta ja kaikenlaisista ajatuksistani kalastuksesta.

Blogin tarkoitus on kertoa kehityksestäni kalamiehenä, koska kalastus on jatkuvaa kokeilua ja uuden oppimista. Lisäksi haluan jakaa ohjeita ja vinkkejä kalastusvälineiden rakentelusta niille, joita aihe kiinnostaa.

tiistai 22. tammikuuta 2013

Kalakukon valmistus

Kävin tänään taas pilkillä ja koska pientäkin ahventa tuli avannosta ja kaapista löytyi pekonia sekä ruisjauhoja päätin tehdä vaihteeksi kalakukon.

Resepti:
Täyte
20 kpl pieniä (20g-50g) ahvenia
2 siivua pekonia
Ruisjauhoja 
Yrttisuolaa

Taikina
2,5 dl vettä
1,5 dl vehnäjauhoja
n. 5 dl ruisjauhoja
25 g sulatettua voita
1 tl yrttisuolaa


Ensin nyljin ahvenet. Ennen nylkemistä kalojen yhteispaino oli n. 750 gr, nylkemisen jälkeen kalat painoivat yhteensä n. 300 gr. Suoritin nyljennän ns. alakautta, koska kalat olivat pieniä ja tapa tuntui näppärämmältä kuin selkäpuolelta. Selkäpuolelta nylkeminen taitaa sopia paremmin isommille ahvenille. 

Katkaisin pyrstön ja aukaisin kaulan sekä vatsan.


En tehnyt viiltoja selkäevien viereen vaan vedin nahat irti kiduskansien vierestä alakulmasta alkaen. Nahka lähti hyvin irti ilman viiltojakin, vain muutaman kerran pyrstönahka piti nyhtää erikseen irti.Katkaisin pään ja vedin sisälmykset ulos. Lopuksi vielä nykäisin jäljelle jääneet evät irti takaa eteenpäin. Niin kala oli valmis kukkoa varten. 


Sitten valmistin taikinan. Sulatin voin kattilassa ja sekoitin kaikki ainekset keskenään ja sain aikaan melko kiinteän taikinan. 


Kaulitsin taikinan keskeltä noin 1,5 cm paksuksi ja reunoilta ohuemmaksi. Ladoin ahvenet kerroksittain, kerrosten väliin lisäsin yrttisuolaa ja ruisjauhoja.


Kalojen päälle levitin pekonisiivut. 


Taittelin taikinan reunat täytteen päälle ja tasoitin saumat vedellä sivelemällä. Pinnan kuivasin ruisjauholla.


Sitten kukko uuniin 250 asteeseen noin puoleksitoista tunniksi, jotta pinta saisi hyvän ruskean värin. Tunnin uunissa oltuaan kukon alareunan halkeamista valui nesteitä ulos. Tein pikaisesti paikkaustaikinan vedestä sekä jauhoista ja tilkitsin raot umpeen. Paistoin vielä puolisen tuntia.

Käärin kukon folioon ja säädin uunin 125 asteeseen. Annoin kypsyä vielä neljä tuntia sekä puoli tuntia jälkilämmöllä. 

Täyte oli todella kypsää ja pehmeää. Ruotoja ja selkärankoja ei täytteen seasta tuntenut. Makua olisi kaivannut enemmän, ehkäpä reilummin suolaa, sekä pekonia kalakerrosten väliin. Kuori oli kiinteä, muttei sitkeä. Erittäin onnistunut ruoka monen tunnin odottelun päätteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti